Hvordan få den perfekte flytur – På budsjett

Jeg flyr ikke førsteklasse og ikke er jeg en av dem som later som jeg gjør det, eller er nervøs for å si at jeg ikke gjør det.
Det kan jeg bare fortelle med en gang.

For det første er det altfor dyrt for en traveler som meg for tiden, for det andre så trives jeg ganske så greit på fly uansett jeg. Jeg har sittet alt i fra 45 min til nærmere 14 timer på fly flere ganger og gikk fra å ikke tørre å gå inn på en flyplass til å reise jorden rundt.
Snakker vi vanvittig flyskrekk? Absolutt. Jeg hadde det jeg vil se på som tidenes verste flyskrekk (Jeg en en liten dramaqueen forresten, så det kan godt hende det er mange med verre flyskrekk der ute) men hvis JEG (!) klarte å overvinne den, klarer du det også. Sånn serilst.

I denne artikkelen vil jeg komme med mine aller beste tips til hvordan få en så behagelig, perfekt og rask flytur som overhodet mulig – For det er vel ingenting som er bedre når vi er på vei for å utforske vår vakre verden, er det vel?

1. Vil du ha rimelige billetter?
Meld deg på nyhetsbrev til flere forskjellige flyselskap og følg med på deres sosiale medier. Reis når det er tilbud og/eller benytt deg av restplasser. Sjekk på tidspunkt som ikke “alle andre” sjekker eller reiser om du kan. Følg med og ikke bare plukk ut det første og beste du ser.

2. Sørg for å være uthvilt i forkant av flyturen.
Jeg vet at denne kan for mange (inkludert meg selv) være utfordrende av flere grunner. Noen får ikke sove om man gleder seg til reisen, noen får ikke sove om man gruer seg eller er stresset, mens for andre igjen er det piece of cake. For min del har jeg alltid litt utfordringer med søvn natten før jeg vet jeg skal ut å reise, og det kommer av flere ting, mest av alt fordi jeg er så vanvittig giret. Likevel gjør jeg det jeg kan for å sørge for å være så utvilt som mulig. Turen blir så mye bedre.

3. Om du har flyskrekk, hold deg unna koffein.
Å drikke koffein generelt før flytur når du har flyskrekk kan virkelig føles som drepen. Hjertet banker raskere og koffein kan gjøre deg skjelven, som om du ikke var nervøs nok fra før av. Er du sensitiv for koffein slik jeg er, har du enda bedre grunn til å holde deg unna. I tillegg er det mange som ikke får sove på turen om man har drukket koffein.

4. Skaff deg en skikkelig god nakkestøtte, istedenfor å kun bruke de som allerede er på flyet.
Jeg fant min favorittpute som jeg første gang kjøpte hos Chillout på Grunerløkka. Etter å ha mistet den et eller annet sted i Asia da jeg fikk panikk over å fly med et flyselskap jeg hadde hørt mye rart om, kjøpte jeg en ny en. Puten jeg har former seg etter hodet og nakken, jeg kan ha den bak frem og materialet er så vanvittig behagelig. I tillegg kommer den med ørepropper samt egen lomme til å feste mobiltelefonen i – Perfekt for meg som liker å sove med musikk på ørene under en flytur.

5. Kle deg rett.
Ikke for varmt, ikke for kaldt. Ha gjerne med deg tøfler så du kan skifte sko inne på flyet og slipper å gå med skoene du har gått med ute og på flyplassen. Kanskje du vil ha med ekstra sokker også. I tillegg kan det være lurt å ha støttestrømper med eller på deg om du har tendens til å hovne opp i bena. Mange flyr med tynne ullplagg innerst mot kroppen for å holde varmen eller tar med et lite teppe. Du må gjerne kle deg pent for å føle deg fresh, men sørg for at klærne er så behagelig som mulig så turen også blir så behagelig som mulig.

6. Ha en egen “flybag” i håndbagasjen hvor du før du drar hjemmefra legger alt du kommer til å trenge underveis på flyturen i.
På den måten slipper du åpne opp bagasjerommet over setene underveis for å hente ting du trenger. Jeg har ofte med meg skift, tøfler/innesko som jeg bruker på flyet, flypute, antibakteriell gele, håndkrem og andre kremer, lesestoff etc. Bagen tar jeg ut av håndbagasjen før flyet letter og har den med meg under hele turen. Enklere for meg selv, enklere for andre passasjerer.

7. Spis sunt før og under flyturen om du kan og husk å drikke nok vann.
Det å spise mye sukker og annen usunn mat på reise kan fort bli ubehagelig. Ingen liker å sitte med mageknip eller å føle seg uvel. Sunn, næringsrik mat er alltid det beste, men det er selvsagt forståelig om man blir lysten på snacks om man ser film underveis foreksempel. Been there, done that. Under forrige flytur kjøpte jeg det jeg forventet skulle være en liten pose vingummi, spiste altfor mye, ble kvalm og kastet posen. Husk også å drikke nok vann. På flytur trenger du enda mer vann enn normalt og ingenting er mer ubehagelig enn å kjenne på ekstrem tørste underveis.

8. Fest setebeltet når du sitter og sørg for å bevege på deg innimellom.
Det er ikke uten grunn at du blir anbefalt å ha setebeltet fastspent så lenge du sitter, og havner du i en ekkel turbulens kommer du til å være glad for at du fulgte denne anbefalingen. Jeg er så heldig at jeg ikke har vært ute for ille turbulens, men jeg har alltid setebeltet festet så lenge jeg sitter. Det er tross alt tidligere flyskrekk dronninga som skriver her. I tillegg er det lurt å bevege på seg når en har behov for det. Gå rundt, strekk på bena og kroppen og rist litt løs imellom.

9. Vis hensyn til andre passasjerer og de ansatte.
Tørk bort vannet etter deg på toalettet i vasken, vær høflig, ta hensyn, smil og følg normale “flyskikk regler”.

10. Unngå å titt for ofte på “moving maps” – Hvem er skyldig her? Jeg kan rekke opp hånda sånn ca hundre ganger men vet at turen alltid føles dobbelt så lang om jeg kikker for mye på hvor lang tid som er igjen. Istedenfor er det bedre å lese en bok, se to tre filmer, sove, høre musikk, strikke og strekk på bena.

God tur dere!
Jeg flyr avgårde på min neste reise veldig snart og er vanvittig glad for å snart være on the go igjen!
Xxx

2 Comments

  1. pleier du reise alene? Isåfall hvordan er det? skummelt? kjedelig?

    1. Jeanette Walayat

      Jeg reiser alene men også med andre. Det er helt fantastisk! I starten var det drit skummelt. Jeg hadde så mye angst at jeg ikke har ord for å beskrive det engang, og følte jeg ikke kom til å få til noe, men jeg tror at det å reise noe alene også hjelper deg å vokse som menneske. Jeg tenker det viktigste er at man har hodet på plass og passer på seg selv, men ikke lar angst eller frykt styre seg fra noe så fantastisk som å se verden.

Write a comment

Your email address will not be published.