Hvordan unngå å bli syk på reise

Jeg ELSKER å reise og har vel offisielt blitt avhengig av det.
I tillegg har jeg hatt “gleden” av å erfare hvor syk man faktisk kan bli på tur og hvor viktig det er å ta forhåndsregler og kloke valg både før, under og etter reise så man får en så fantastisk og inspirerende tur som mulig!
I denne artikkelen skal jeg ta for meg noen av mine beste tips for å unngå å bli syk på reise samt hva du kan gjøre om du først er ute for uhellet (Noe jeg nesten må si at du ikke kommer unna, noe avhengig av hvor og hvordan du reiser. Heldigvis er det alltid mye som kan gjøres)

1. Sørg for at du alltid (!) tar vaksinene du skal ta og er anbefalt å ta.
Oppsøk nærmeste vaksinekontor og ta med deg oversikt over hvor du skal. De vil vite hva du trenger av vaksiner før reise. Husk å vær ute i god tid da noen vaksiner må taes i flere omganger. Husk også at det finnes et par “fancy” vaksiner som koster en del, og som ikke alltid er nødvendig, så sørg for å spør og grave så mye du må for å være sikker på at du får det som er nødvendig, men at du ikke betaler for noe du ikke trenger.

2. Ta en vurdering på om du vil ta det som heter “magevaksine”.
Jeg gjorde det da jeg dro til Asia, og jeg angret ikke. På tross av at jeg ble syk, ble jeg ikke matforgiftet, og ble ikke syk før jeg hadde vært i Bali en stund, noe som kom av noe helt annet. Gjennom hele Thailand holdt jeg meg frisk. Selvfølgelig kan jeg aldri vite med sikkerhet om jeg hadde blitt syk om jeg ikke hadde tatt denne vaksinen, men jeg tror på at den virker – Til en viss grad. Du må selvfølgelig ta dine forholdsregler og passe på.

3. Bruk antibakteriell gele.
Jeg brukte mye antibakteriell gele, samt hadde antibakteriell spray som jeg brukte på bestikk blant annet. På toppen av det brukte jeg antibakterielle våtservietter som jeg alltid hadde med meg i sekken eller veska. Det ble med andre ord mye antibakterielt, og det skal jeg love dere jeg var glad for.

4. Ikke reis uten et lite medisinsk reisekit.
Du vet aldri når du får bruk for det. Reiser du i tillegg som backpacker er det lurt å ha både plaster, desinfiserende midler til sår og kutt, små bandasjer, gnagsårplaster, febernedsettende, imodium comp, febernedsettende og lignende tilgjengelig.
Det som er ekkelt med å få åpne sår i huden i andre land er som sagt de forskjellige type bakteriene som finnes, ofte kombinert med ekstrem varme og høy luftfuktighet. Det er viktig å rense sår skikkelig og holde det rent.
Jeg fikk bruk for alt jeg hadde med meg gjennom hele turen (og mer til som jeg kjøpte underveis) da jeg både kuttet meg på surfebrett, ble angrepet av en haug med hissige maur på Bali under yoga (maks uheldig. I know), ble stukket av mygg konstant, fikk ofte gnagsår samt kuttet meg på stener og annet. Jeg er i tillegg veldig klumsete, bare for å ha nevnt det. I løpet av turen på 3 mnd kjøpte jeg krem mot kløe i tillegg til mer bandasjer og sterkere sårrens.

5. Skaff deg skikkelig myggmiddel – Både for kropp og for klær.
Dette vil du ikke angre på, og dette kommer du til å ha behov for så lenge du reiser til land og steder som har mygg. I både Thailand, Indonesia og Fiji spesielt hadde jeg store utfordringer med myggen, og det på tross av at jeg brukte mye beskyttelse. Tenk hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde det.

6. Beskytt deg mot solen.
Husk både gode solprodukter med høy solfaktor, hatt eller annet til hodet og solbriller. Ha gjerne minst et lufitg plagg som dekker hele kroppen uten å gi deg heteslag. Solen er sterkere rundt om enn man først kanskje tror. Da jeg la meg ned ved bassenget på en overskyet dag (!) i en bungalow i Ubud ca 30 min ble jeg så solbrent over hele magen at jeg ikke nærmest kunne lukke igjen shortsen eller ha på skjorte. Da jeg bærte banantrær i jungelen i Thailand og glemte solfaktoren ble jeg solbrent over hele brystet. Jeg kan nevne at i Norge blir jeg aldri solbrent, uansett om jeg ikke bruker solfaktor om sommeren. På reise ble jeg ofte solbrent. Konklusjon: Beskytt deg og beskytt deg godt.

7. Ha reiseforsikring.
Jeg kan ikke engang påpeke hvor viktig dette er, og spesielt om du reiser i et land som USA. Jeg har fått bruk for reiseforsikringen min både i Australia og flere ganger i USA både ved sykdom, legebesøk, medisiner, sykehusopphold og tyveri.

8. Vær obs på hva og hvordan du spiser.
Dere kan reglene – Frukt, kjøtt, grønnsaker og lignende. Gjennomkokt, gjennomstekt, ikke rått, med skall, uten skall. Hele denne regla er viktig å følge.

9. Bruk hodet – Pass på deg selv men ikke bli fanatisk.
Tenk på hva og hvordan du spiser, vær mer hygienisk enn du nødvendigvis er i Norge, vær oppvakt og pass på deg selv. Følg intuisjonen din og følg med rundt deg. Ikke stol for lett på mennesker – Bruk hodet men husk å nyt turen også!

Gooood tur!!
Xxx

Write a comment

Your email address will not be published.