Ikke en eneste nordmann å se på 17. mai!

Er det noe som slår meg hvert eneste år, hver eneste 17. mai er det følgende:
Det finnes ikke en eneste nordmann i gatene på denne dagen.

Det fantes ikke en eneste nordmann da jeg feiret her i Oslo for første gang heller i dag.

wa2wo17mai6

Vi nordmenn snakker egentlig ikke noe særlig med andre nordmenn, vi smiler egentlig ikke noe særlig til andre nordmenn, vi holder oss helst langt unna andre nordmenn med mindre de er innad i familie eller vennekrets, vi er forpliktet til å ha kontakt eller vi er mer eller mindre sørpefulle.

Nordmenn står på den stappfulle T-banen mandags ettermiddag. To ledige seter er tilgjengelige, resten er opptatt. Hva gjør en nordmann? Svaret er naturligvis å sette seg ned på et av de ledige setene. “Hva? Er det feil sier du?!” Åja, for oss nordmenn er dette både feil og litt merkelig. Først må vi nemlig vurdere og analysere vedkommende som potensielt skal bli sidemannen vår på den ti minutter lange T-bane turen. Vil vi virkelig sette oss der? Kanskje det egentlig er bedre å stå? Det kan jo hende vi blir sittende for nærme. Hun har både veske og poser der hun sitter, kanskje hun blir irritert? “Neh, jeg blir heller stående på 20 cm høye hæler i midtgangen av T – banen og stirrer ut i luften jeg.”

PS. Husk å aldri kikk andre nordmenn inn i øynene på T- banen, og det viktigste: Ikke smil til dem for da tror de noe er galt med dem, deg eller med verden generelt.

Untitledwa2wo

Nordmenn stirrer, glaner og glor på hverandre med alvorlige miner og hvis noen merker at andre nordmenn stirrer, snur vi oss straks bort. Vi stresser og dulter borti hverandre hele tiden uten å engang ta oss tiden til å unnskylde oss. Vi er ofte livredde for å snakke normalt høyt blant andre mennesker, og vil nesten heller hviske enn å bruke hele stemmebåndet. Hvis en nordmann snakker til en annen nordmann uten å kjenne vedkommende, eksempelvis midt på lyse dagen blir vi nærmest litt redde “ Hva i alle dager er det h*n vil? Hva har jeg gjort? Dette har jeg ikke tid til. Dette suger”. Jeg bruker faktisk å glise til mennesker på gaten. Det er ikke få ganger jeg får jeg blikk tilbake som tilsier at de enten tror

A. Jeg har en eller annen skjult agenda som de ikke helt kan sette fingeren på og da ser de IKKE blide ut.
B. Jeg må jo bare ha hatt litt for mange vinglass innabords, det er helt tydelig.
C. Det må være noe seriøst alvorlig galt med meg. Innimellom får jeg jo et stort smil tilbake og da blir jeg litt sånn ekstra hoppende glad inni meg. Det gjør nemlig godt å smile til andre mennesker. Vi bør gjøre det mer.

wa2wo17mai5

wa2wo17mai1Men hva er det egentlig som skjer med oss nordmenn på 17. mai?

På nasjonaldagen er vi det folket vi egentlig er ment å skulle være. Vi smiler like mye til fremmede som til familie og venner, hudfarge, etnisitet og religiøs tilhørighet hindrer ingen denne dagen, alle er vi venner. Alle er medmennesker, alle bryr seg, alle er åpne. Vi roper så høyt vi aldri før har hørt oss selv rope ( med mindre vi står og synger “What does the Fox say” i dusjen). “Gratulerer med dagen!!” Vi roper til alle vi ser og vifter stolt med de vakre flaggene. Vi sitter nærme og nesten oppi hverandre på restauranter, cafeer og slår gjerne av en prat eller to om denne flotte dagen eller komplimenterer den nydelige bunaden til sidemannen. Vi trenger ikke være det minste beruset for å sosialisere med alle mann, hele dagen lang. Vi unnskylder oss om vi støter borti hverandre. Vi står i tette klynger for å se musikkorpset spille og barna gå i tog, uten å bli irriterte på hverandre. Vi slipper hverandre høflig forbi istedet for å være snurt over at noen kom foran oss selv. Vi heier barna frem og smiler varmt til alle og enhver. Vi møter andre nordmenn sine blikk og alle blikk er varme, vennlige og gode. Stemningen er til å ta og føle på. Vi har rett å slett blitt et annet folk en dag i året.

Untitledwawo

Men så kommer 18. mai og alt er det samme. Hvorfor ikke hente frem litt indre 17. mai spirit mer enn kun en dag i året? Hvorfor ikke slå av en prat med sidemannen på bussen når du skal hjem fra skole eller jobb i morgen? Hvorfor ikke smile til fremmede mennesker på gaten en stresset mandag morgen? Hvorfor ikke være så åpen, blid og varm som DU har vært i dag? På 17. mai er vi ekte nordmenn, vi er det folket vi er ment å skulle være.

LIK om du enig

8 Comments

 1. Wow, jeg har tenkt AKKURAT det samme i hele dag! Helt enig! Jeg gjør alt jeg kan for å glise i vei til folk og fe og har fått en god del rare blikk tilbake jeg og. Vi får smile til hverandre vi da, om vi møtes i byen en gang 🙂

  1. Det er SÅ godt å høre, jeg blir så glad!:) Det må vi helt klart gjøre!:D Håper du har hatt en flott dag, gratulerer med dagen forresten:D

 2. Det er vel litt sannhet i det du sier, men ikke dra alle under en kam! Du er velkommen til å se hvordan trønderne oppfører seg ovenfor hverandre, her er de fleste nemmelig ganske hyggelig og grei selv om man møter fremmede. Selvsagt har man unntak, men de aller fleste av oss reiser seg for den gamle damen på den fullstappede bussen, de aller fleste sier også hei mens de går forbi og de aller fleste smiler fra øre til øre til hverandre her.

  1. Joda, du har selvfølgelig et poeng, alle vil ikke havne inn i den kategorien uansett, heldigvis!:) Det vil alltid finnes unntak, men nå er jo kjæresten min gjennom snart 9 år fra Trondheim og jeg har vært der svært mye selv pga dette. Trondheim er ikke noe spesifikt unntak. Selvfølgelig reiser man seg for en gammel dame på en fullstappet på buss, det opplever jeg som normalt i hele Norge, og at man nikker eller sier hei til venner og bekjente men nå er det snakk om den typiske mentaliteten som styrer svært mange nordmenn, og som også er gjenstand for latterliggjøring av nordmenn når utlendinger skal se på oss med skråblikk. Ang at de aller fleste i Trondheim smiler til hverandre fra øre til øre, tror jeg nok henger sammen med at man er bekjente og lignende, for jeg har som sagt vært der mange ganger og kjæresten har bodd der hele livet og kjenner ikke helt igjen beskrivelsen med at de aller fleste smile fra øre til øre til hverandre. Gratulerer med dagen forresten!:)

 3. Ingridsmiracles.blogg.no

  Fint skrevet 🙂

  1. Tusen takk for det du:) <3

 4. Så sant så sant! Jeg er også en av dem som smiler til fremmede haha, men det kan jo ha noe med at jeg har bodd i USA hvor alle smiler til alle x) Uansett så er det alltid gøy å se hvordan folk reagerer på et smil fra en stranger !

  1. Åh så herlig å høre!:D Jeg er helt enig med deg:D Har også lyst å bo i USA en gang i fremtiden!:)

Write a comment

Your email address will not be published.