10 katastrofale tabber som ødelegger vektnedgangen din!

Jeg får ukentlig uendelig mange spørsmål om hva som gjør at vektnedgangen stopper opp. Det kan være flere grunner til det. Det kan til og med hende du faktisk har fremgang, bare det ikke nødvendigvis vises på vekten akkurat her og nå. Dette er også grunnen til at jeg alltid, alltid anbefaler alle følgende: Mål deg med målebånd, ta før – underveis – og etter bilder og bruk det som målinger på fremgangen din ved siden av tallet på vekten.

Les også: Slik får du sommerformen på 2 måneder!

I dag skal jeg ta for meg 10 typiske tabber som kan ødelegge vektnedgangen din og som jeg er blitt bevisst på både av min egen vektnedgang på 23 kg og der jeg har hjulpet andre å gå ned i vekt.

wa2wocollage

1. Du hiver deg i gang med fullt iver, starter opp treningen 6 dager i uken og lever nærmest på salat og kyllingfilet før du gir deg etter noen uker siden resultatene ikke kommer.

  Det nytter bare ikke å starte med 6 dager hardtrening i uken hvis du nesten aldri har trent før og å leve kun på salat og kyllingbryst – ihvertfall ikke for de aller aller fleste mennesker. Ta det litt med ro, sett deg realistiske mål innen både matveien og trening og unn deg noe godt innimellom så du ikke går på en kjempesmell. Det jeg vil du skal vite er at slik du lever under vektnedgangen din, er nøyaktig slik du skal leve resten av livet med litt små justeringer opp og ned ift foreksempel kalorier og slikt. Alle mennesker er forskjellige og du må sette deg dine egne personlige mål, ikke mål som passer for andre mennesker eller samfunnet.

Poenget mitt er: Dette skal faktisk være levbart over tid. Resultatene vil komme hvis du ikke gir deg, hvis du setter deg realistiske mål og ser på hva som passer for deg i ditt liv. Ikke se på hva nabojenta gjør, se på deg selv og ta til deg råd og lær underveis. Husk at vektnedgang tar tid og for å ikke miste motet eller motivasjonen kan det være lurt å nettopp ikke ta fra deg selv motivasjonen etter bare noen uker med å kjøre for hardt på. Jeg startet med tre dager i uken trening og turgåing ved siden av treningsøktene og økte gradvis. I perioder nå har jeg nærmest treningsfri mens i andre perioder presser jeg meg hardt og ofte.

Les også: Ned 17 kg til nå! Før og etter bilder!

2. Du får i deg for lite proteiner. I seg selv er ikke nødvendigvis proteiner oppskrift på vektnedgang når vi snakker om det konkrete tallet på vekten og i kalorier, men proteiner er oppskriften på muskler som igjen er oppskriften på å forme kroppen og øke fettforbrenningen. Det du derfor får igjen for å få i deg nok proteiner er bedre fettforbrenning, bedre fysikk, flatere mage, strammere og sunnere kropp og bedre helse. Hvis du spiser for lite proteiner mister du muskelmasse, spesielt om du trener i tillegg og du får ikke samme utbytte av treningen som hvis du hadde fått i deg nok proteiner. Selvom det handler om kcal inn og kcal ut når det kommer til vektnedgang er kvaliteten på det du velger å bruke kaloriene dine på helt essensielt for resultatet som vises i helse, kropp og energi.

collage

*Lurer du på HVILKEN mat som inneholder mye proteiner og hvor mye du bør få i deg?

Rent magert kjøtt og fisk som kyllingfilet, kalkunfilet, mager biff, torsk, sei, laks, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, tunfisk, reker etc etc. Les bakpå varedeklarasjoner for å lære deg sånn ca proteininnhold i forskjellige matvarer og søk opp matvaretabeller på internett. Andre matvarer med mye proteiner er foreksempel egg, magert kjøttpålegg slik som skinke, cottage cheese, mager kesam, skyr yougurt, linser, bønner etc. I tillegg kan du bruke proteintilskudd i form av proteinpulver om du synes det er vanskelig å få i deg nok proteiner fra kun matvarene.
Få i deg aller helst minst 1.5 gram pr kg kroppsvekt. Synes du det er vanskelig i starten kan du starte med å minimum få i deg 1 gram pr kg kroppsvekt.
Proteinpulveret jeg bruker daglig finner du HER (adlink).

Les også: Gå ned i vekt med denne lavkarbo omeletten!

3. Du spiser altfor lite mat. Suppedietter, fire knekkebrød om dagen type slanking og sulting av kroppen er IKKE løsningen på en varig og god vektnedgang. Over tid vil nok vekten gå ned men det betyr ikke at kroppen din nødvendigvis blir seendes bedre ut enn den gjør i dag, eller at helsen din blir god. Du kan også ende opp med å ikke gå ned i vekt en god stund fordi kroppen jobber hardt med å holde på den lille maten og energien du gir den og derfor stopper vektnedgangen opp. For å gå ned i vekt og samtidig beholde og bygge opp en sunn, sterk, vakker kropp og god helse trenger kroppen din næringsrik mat og ikke minst: Nok mat.

Det handler om å finne en middelvei med maten og måltidene som passer for deg ift egne mål, aktivitet og trening. Noen liker å spise tre ganger om dagen, andre seks ganger om dagen and guess what? Begge deler er fullt mulig selvom du skal ned i vekt, det handler om å finne det som passer for nettopp deg og å få i deg nok mat, men selvfølgelig ikke for mye for da går du opp i vekt. Du må gjerne regne på kalorier når du skal ned i vekt, ihvertfall i starten for å gjøre det lettere for deg selv. Du verken skal eller trenger å gå rundt skrubbsulten og er du en av dem som gjør nettopp dette bør du gjøre en endring.

*Lurer du på hvor mange kcal du trenger for å gå ned i vekt? Det finnes haugevis av enkle måletabeller på internett for å regne ut ca kcal behovet ditt, ( En av dem finner du HER) som du da igjen kan justere ned med foreksempel 500 kcal mindre kcal om dagen enn det du trenger for å opprettholde vekten din slik den er i dag. Vær obs på at denne mengden mest sannsynlig både bør og skal justeres litt opp og ned etterhvert som du kommer inn i det, etterhvert som du endrer aktivitetsnivå og du må gjøre nye endringer for å fortsette å få resultater. Resultatene kommer alltid lettere i starten og det er ikke slik at fasiten for alle er å trekke fra 500 kcal men det er en ca pekepinn. Mål derfor alltid fremgangen din jevnlig med målebånd og bilder ved siden av vekt og juster kalorimengde etter behov og aktivitet. Det sier seg selv at en som trener hardt 5 ganger i uken trenger mer kalorier enn en som ikke trener overhodet og nærmest ikke beveger seg.
4. Du spiser for mye mat og får i deg for mange kcal fra mat du ikke engang tenker over.

1017542-8-1405715818056

Spiser du mer enn du forbrenner vil du ikke gå ned i vekt. Pass på å ikke stappe deg med mat, spis deg passe mett og velg sunn, næringsrik mat som metter lengst mulig. Mat som metter lenge er foreksempel proteinrik mat, sunt fett og trege karbohydrater. Raske karbohydrater får blodsukkeret til å svinge mer ujevnt, noe som igjen kan trigge søtsug og sulten mer enn nødvendig. Sett deg inn i hvordan kroppen din reagerer på de forskjellige matvarene du spiser og regn på kalorier om du blir usikker. Over tid vil du lære deg hvordan kroppen din responderer, du vil vite hva som er for mye og hva som er for lite mat, du vil vite ca hvor mye kcal du får i deg og du vil vite hvordan det igjen vil slå ut på formen og helsen din. Et annet tips på dette punktet er å være obs på skjulte kaloribomber slik som godterier, drikke som blant annet søte juicer, frukt smoothier, yougurt drikker, søte kaffedrikker, te med sukker etc. Alt dette er med på å øke kalorinntaket og noe de aller fleste av oss meget enkelt kan kutte ned på.

Les også: Fra xxl til small! 23 kg ned i vekt hjemme i egen stue ved hjemmetrening!

5. Du trener kun lange økter med kondisjonstrening og dropper styrketrening. Musklene dine trenger en liten utfordring de også for at du skal få resultatene du ønsker og for å få en sterk og flott kropp. Tren styrketrening jevnlig i tillegg til kondisjonstrening og IKKE vær redd for å pushe på. Du blir ikke stor, du blir slank av styrke og vekttrening og du øker fettforbrenningen din.
* Lurer du på hvorfor du blir mindre men magen din fremdeles nærmest er like stor og aldri blir flatere? Her kan løsningen blant annet være å justere og øke proteininntaket ditt og trene styrketrening. Baserer du vektnedgangen din på lite mat og kondisjonstrening har du nettopp oppskriften på denne tabben.
6. Du er ikke 100% ærlig med deg selv ( eller med meg når du spør meg om hjelp) ift hva du spiser selvom du kanskje til og med er klar over hva du selv kan forbedre for å få resultater.

wa2wo2

Denne tror jeg mange som leser nå kjenner igjen, og flere av dem som spør meg om råd ender opp med å til slutt måtte innrømme at de kanskje ikke er klar over selv hva de faktisk putter i kroppen, eller at dere vet det men ikke innrømmer det for seg selv. For all del: Jeg forstår det og jeg forstår det kan være vondt å være ærlig med seg selv. Jeg forstår det kanskje bedre enn noen, fordi jeg vet nøyaktig hvordan det er og hvordan det føles. Men for å få resultatene du ønsker MÅ du begynne å være ærlig med deg selv. Du må ta en titt på hva du faktisk får i deg i løpet av en dag og over flere dager. Spiser du en halv grandiosa og drikker noen glass brus er du plutselig raskt oppe i 1000 kcal og om du foreksempel har et kcal behov på ca 2000kcal for å holde deg der du er i dag vektmessig, og dermed skal kutte ned 4-500 kcal for å gå ned i vekt har du plutselig ikke så mye igjen å gå på. Ikke nok med det, vi mennesker har en tendens til å overdrive hvor mye vi faktisk forbrenner på trening i forhold til hva som egentlig skjer på trening.

Før gjerne en matdagbok om du synes det er vanskelig å holde styr på hva du får i deg og før gjerne også en aktivitet og treningsdagbok. Gjør dette over noen ukers tid og ta så en titt på boken for å se hva du kan justere på. Her trenger du nemlig ikke være noen ekspert for å se at både den halve grandiosaen enten kunne vært byttet ut med en sunnere variant, eller du kunne ha holdt deg til ett stykke samt de to glassene med brus kunne vært byttet ut med vann. Du vet at du ikke trenger juice til lunsj og frokost hver dag, du vet du kun kan spise noen sjokoladeruter istedetfor hele sjokoladen og du vet du ikke trenger å bruke sukker i teen din. Alle disse små tingene blir fort til en del unødvendige kaloribomber om du ikke passer på.

wa2wojeanetteforetter

7. Du har ingen tålmodighet. Du skulle helst ha gått ned 10 kg i går og kjenner på at du egentlig ikke vet om du holder ut frem til neste helg engang. Du kjenner at potetgullposen og sofaen frister dobbelt så mye som noe annet og at du ikke gidder å utføre treningsøkter dag etter dag uten å få resultater fort.  Her tør jeg påstå du nesten ikke er klar over hva som faktisk må til for å få resultatene du ønsker, eller at du ikke er klar for denne endringen selv. Tid er nemlig alfa og omega og det å ikke gi opp, er det som avgjør hva som vil skje. Hvorfor bruke massevis av tid og krefter på å være utålmodig for så å gi opp hele greia når tiden vil gå uansett. Hvor vil du være om 1 år? Her du er i dag, eller med drømmehelsen og drømmeformen din? Du velger selv.

8. Du er så flink i ukedagene at i helgen belønner du deg selv med massevis av slikkerier og usunn mat. Denne tabben har jeg skrevet et helt eget innlegg om nettopp fordi den er så typisk og fordi det er utrolig leit om du er flink som bare det i ukedagene, men ender opp med å ødelegge hele greia i løpet av helgen kun fordi du ikke har helt kontroll på hva som er litt helgekos VS å skeie ut så til de grader. Les innlegget HER.

9. Du gidder ikke lese, lære eller å sette deg inn i hva du begir deg ut på. Du tror at alle som har fått resultater bare har fått det servert opp i hendene, eller er født slik og at de ikke har måtte lære seg både kaloritelling, matvarekvalitet, treningsøvelser, hvile, lære kroppen sin å kjenne, presse seg selv, bruke tid og alt annet som kommer med en vektnedgang og livsstilsendring. Da tar du feil. Alle må lære noe og alle må starte et sted uansett hvor godt eller dårlig utgangspunkt man har. Sug til deg all kunnskap du kan få underveis og tør å stille kritiske spørsmål til både ekstremdietter og metoder du synes høres for gode ut til å være sanne. Det er hard jobbing, kontinuerlig trening, planlegging og læring som vil gi deg resultatene du vil ha. Det er ingen snarveier men om du velger å gå den rette veien vil du også få igjen for jobben du gjør.

collage

10. Du gir opp

. Uansett hvor vanskelig det er, uansett hvor mye det frister: Aldri gi opp. Gir du opp sier det seg selv at du aldri kommer dit du ønsker. Uansett hvor mange smeller du går på, uansett hvor mange treningsøkter du glipper unna, uansett om du stappet deg med godterier denne helgen og angrer nå må du likevel fortsette, fortsette og fortsette. For meg var det nettopp mange år med jojo slanking og prøving og feiling som gjorde at jeg til slutt fant ut det jeg kanskje egentlig hadde visst litt for lenge: ” Pokker heller Jeanette! Du kommer ingen vei utenom. Få rompa di opp av sofaen, vær glad i deg selv, behandle kroppen din og deg selv slik du fortjener, spis sunt, løft, løp og kjør på helt til du en dag er der!”.
Jeg klarte det og vet du hva det betyr? Du klarer det også.

Les også: 10 katastrofale unnskyldninger for ikke å trene! Kjenner DU deg igjen?

LIK innlegget om dere vil ha flere slike poster og ha en strålende søndags kveld videre flotte mennesker!
PSST: For å få med deg alle disse postene må du gjerne følge min facebookside hvor alt legges ut HER.

14 Comments

 1. Inspirasjon og motivasjon til de grader! You rock. Du skriver ofte om tiden din med mye jojo-slanking, og jeg har selv vært der (altfor mye). Det hadde jo kanskje vært gøy med et eget innlegg om de forskjellige diettene du har prøvd? Bare sånn for moroskyld – hvilke du “likte”, hva de gikk ut på og hvor lenge du holdt ut, hvilke som var mer realistiske enn andre, om det var noen som faktisk ga resultater, hva som gjorde at du ville prøve akkurat DEN dietten osv. Love

  1. Tusen tusen hjertelig takk skal du ha! Det betyr så mye for meg <3 Vet du, jeg har faktisk vurdert det men samtidig har jeg måtte tenke en stund på det fordi jeg er redd det skal kunne nå ut feil til mange unge jenter slik at de istedetfor å ta lærdom av innlegget kanskje prøver noen av diettene selv, om du forstår meg? Så jo, det er absolutt et godt forslag og også noe jeg har tenkt på, jeg må bare vite hvordan jeg skal gjøre det 100% hvis jeg først legger noe slikt ut:) <3

   1. Ja, jeg skjønner! Og jeg tenkte på det selv også, faktisk. Hvis jeg ikke hadde innsett, etter alle de jævlige årene med jojo-slanking, at det faktisk er hard trening og sunne matvaner som gjelder og hjelper, hadde jeg tok blitt påvirket av et sånt innlegg på en negativ måte, jeg også. Så jeg skjønner VELDIG godt hvorfor du ikke har skrevet om det. Måtte bare lufte ideen siden jeg alltid har vært så nysgjerrig på det når du skriver om jojo-slankingen. Ha en fin dag videre! <3

 2. Kjenner meg igjen i noen an punktene, men har virkelig skjerpet meg i det siste og godt inn for det! Jeg har begynt å telle kalorier med Lifesum appen, men noen ganger oppstår et problem.. Jeg har igjen en del kalorier, men har fått i meg nok proteiner og nok fett. Mangler en del karbohydrater også, så vet ikke hva jeg skal gjøre for å få i meg nok av dette uten å gå over grensa for proteiner og fett.. Har du noen tips?

  1. Så flink du er som har skjerpet deg inn, fantastisk! Åh, den appen ja. Den kjenner jeg litt til faktisk, den er super. Hvor mange kalorier er det snakk om at du har igjen, et par hundre eller mye mer og hvor mye er det du skal ha i deg per dag derfra av antall kalorier samt hvor mye fra karbohydrater, proteiner og fett?:)

   1. Det var bare 200 kalorier igjen. Per dag så skal jeg ha i meg litt over 1200 kalorier, som da skal bestå av 153g karbohydrater, 61g proteiner og 41g fett. Det jeg er redd for er å ikke få i meg nok kalorier da, samtidig som jeg ikke vil ha for mye fett hvis det skulle stoppe meg ifra å gå ned.. Da lar jeg heller bare være å få i meg de siste kaloriene.

   2. Jeg synes 1200 kalorier er ekstremt lite. Hvordan har du regnet ut dette? Har du forsøkt en vanlig kalkulator slik som jeg har linket her på bloggen og i innlegget? Men uansett, hvis det er snakk om 1200 kalorier så bør du virkelig få i deg hver eneste en av dem. Er det derimot snakk om at du skal ha i deg foreksempel 16-1700 kalorier for å gå ned i vekt og avogtil ikke får i deg de siste 100-200, så er ikke det noe problem i seg selv, så lenge det ikke skjer hver eneste gang, over lang tid vil jeg tro. Men du klarer alltid å holde fett og protein grensen, er det kun karbohydratene du mangler?

   3. Malin Undeli

    Nå prøvde jeg kalkulatoren i innlegget og den viser at jeg skal ha i meg litt over 1500. Høres litt mer riktig ut hvertfall, så antar jeg at jeg skal øke det etterhvert som jeg klarer å bygge muskler og forbrenne mer? Ja, akkurat den dagen var det kun karbohydrater. Å telle kalorier med denne appen er null sak, men det er liksom det å spise måltider som passer perfekt med mengden til karbohydrater, proteiner og fett. For tiden så spiser jeg det som er sunt. Velger bevisst egg, skinke osv fordi det har proteiner i seg. Proteiner er gjerne det jeg prioriterer av de tre.

   4. Litt over 1500kcal høres mer rett ut, absolutt!:) Ja, når du forbrenner mer, er det greit å justere på kaloriene litt igjen. Jeg forstår det kan være vanskelig men vet du hva, jeg vil ikke si det er nødvendig å følge måltidene 100% med nøyaktig antall gram fett, proteiner og karbohydrater til absolutt alle måltider, hver bidige dag. Det er nesten ikke mulig og så lenge du holder deg sånn 90% på det vil jeg si du har en perfekt måte å gjøre det på, ihvertfall i starten. ( Med mindre du skal i bikinifitness. Da er det lurt å være 100% til absolutt alle måltider, hver bidige dag, hehe!) Jeg synes det er kjempeflott at du prioriterer proteiner, det gjør jeg også selv og i tillegg en del sunt fett som er viktig for blant annet fettforbrenningen:) Så flink du er!:)

   5. Må bare si tusen takk for gode svar! Takk for at du tar deg tid til det! Nå har jeg absolutt en bedre følelse om at jeg er på riktig vei. Du er et godt og motiverende forbilde. Spesielt når det blir vanskelig til tider, så tenker jeg bare på deg og din prosess, og plutselig er motivasjonen tilbake!

   6. Bare hyggelig kjære deg! Så koselig å høre, nå ble jeg veldig glad!:D Stå på og ha en super helg!

   7. Et lite innspill til dere begge ang. hvordan Lifesum regner ut kaloriinntaket. Du velger jo først et mål: om du vil opp, ned eller beholde vekten. Deretter plotter du inn vekta di, hvor mye du ønsker å gå ned (i dette tilfellet) og hvor mange uker du ønsker å gjøre dette på. Hvis du skriver inn at du vil gå ned 10 kilo på 12 uker, vil den naturligvis kalkulere et lavt kaloriinntak for at du skal nå målet ditt i tide…

    Jeg gjorde dette, og fikk først 1332kcal som mitt daglige inntaksmål. Jeg innså senere at det var urealistisk av meg å skulle gå ned de kiloene på de ukene jeg hadde valgt- og at det var derfor jeg ifølge appen skulle spise så lite. Jeg merket jo at jeg “brukte opp” nesten alle kaloriene før klokka var blitt 14, og dermed bare hadde f.eks. 500kcal igjen å gå på for resten av dagen….

    Lifesum er helt genial og jeg bruker den hver dag. Du kan f.eks. gå i næringsinnstillingene og endre på prosentandelen av karbohydrater, proteiner og fett som du bør ha i det i løpet av dagen. Det er likevel viktig at man klarer å bruke den med måte, og ikke nødvendigvis følger den slavisk, men heller bruker den som en pekepinn 🙂

   8. Men hva gjør du når du har spist nok til å dekke protein og fett andelen din, men fortsatt har en del kalorier å gå igjen på og en del karbohydrater? Å spise antall kalorier er ikke noe problem, men å skulle spise så og så mange gram med karbohydrater, proteiner og fett i samsvar med antall kalorier er litt vanskeligere..

   9. Så flott informasjon du kom med her! Takk for det. Jeg vet en del om Lifesum appen og kjenner den litt som sagt men har ikke satt meg hundre prosent inn i den. Forstår at hvis man selv velger hvor mange uker man skal gå ned antallet kg man velger foreksempel så kan det fort bli litt lite hvis man har “dårlig” tid og skal gå ned en del. Har denne appen noe eget forslag til hva som er sunne og realistiske mål til hver enkelt bruker? 🙂

Write a comment

Your email address will not be published.