Tabben du gjør i helgen som ødelegger vektnedgangen din!

Hvem kjenner seg igjen? Flink pike frem til fredags ettermiddag / kveld og plutselig åpnes potetgullposen, vinflasken hentes frem, dipen settes på bordet og fredagspizzaen med filmkos og smågodt står på bordet mens vi nyter at helgen er her.

Lørdagen kommer, du dropper treningen, sover lenge og så er det klart for en tur ut med venninner og gode venner. Ett, to tre, fire glass vin og deretter to drinker ute før det gjelder å få i seg litt nattmat og komme seg hjem. Søndagen brukes på å spise opp litt av godteri restene fra helgen. Det er jo ikke greit å la det ligge, er det vel? Jeg får starte på ny frisk mandags morgen

Les også: Slik får du sommerformen på 2 måneder!

wa2wo2

Det skal så lite til for å hindre at helgen ødelegger fremgangen din og alt handler om det kjedelige men viktige ordet: Begrensning. Du må lære å begrense deg selv, lære deg selv og kroppen din å kjenne og bestemme deg for hva som er viktigst for deg når du er på en livsstilsendring, enten du skal ned mange kg, vil bli et sunnere menneske eller vil komme i form til sommeren og gå ned et par kg. Selvfølgelig kan du kose deg litt i helgene men det gjelder å være smart om du vil nå målet ditt.

Her er noen gode personlige tips fra meg som jeg håper kan hjelpe dere denne helgen:

1. Skal du først unne deg slikkerier i helgene kan du velge mellom flere alternativer:
A. Du kan spise det samme som før, men i små mengder. Om du elsker både potetgull, sjokolade, brus og smågodt ligger du dårlig an hvis du spiser mye av dette, men om du nyter en liten skål potetgull, tar deg en liten kinder sjokolade, en neve med vingummi og et par glass sukkerfri brus er ingen skade skjedd. Klarer du ikke å motstå det som eventuelt blir igjen ville jeg ha droppet dette alternativet og hoppet over på neste, eller kun kjøpt inn nøyaktig den mengden du vil spise.
B. Lag sunnere godteri hjemme selv, eventuelt med mindre kalorinnhold og foreksempel sukkerfritt. Under min vektnedgang over ett år var det ikke ofte jeg handlet godteri på butikken og når jeg først gjorde det var det ofte slikkepinner og tyggis, nettopp for å unngå kalorimengden.
C. Spis litt sukkerfritt godteri. Dette anbefaler jeg ikke å innta i store mengder da det kan gi et lite sjokk på magen men noen sukkefrie drops og sukkerfri sjokolade kan hjelpe enormt på søtsuget.

wa2wojeanette

2. Oppretthold treningen og vær gjerne enda mer aktiv i helgene.

Skal du først kose deg en del kan du like gjerne være minst like aktiv som i ukedagene, hvis ikke enda mer aktiv i helgene. Ta deg en joggetur om morgenen, gå lange turer med kjæresten eller ta deg en ekstra tur på treningssenteret. Du trenger ikke nødvendigvis trene nøyaktig samme plan som du gjør ellers, så lenge du er i bevegelse. Velger du å droppe treningen i helgen er det selvfølgelig helt i orden, men da bør du også tenke ekstra over hva du velger å innta av usunne matvarer og kaloribomber. Jo mer aktiv du er, jo flere kalorier kan du også innta.

3. Kutt ut alkoholholdige drikker med høyt kalorinnhold og begrens mengden du inntar. Alkohol inneholder som dere vet store mengder kalorier og kan ødelegge en potensiell vektnedgang, men ikke om du passer på. Planlegg, ta kontroll og styr unna det du vet ikke er godt for deg og fremgangen din. Litt kos er lov, men tenk begrensning og vær smart.

Les også: 10 katastrofale unnskyldninger for ikke å trene! Kjenner DU deg igjen?

4. Lag sunnere helgemat. Liker du taco på fredager og pizza på lørdager? Fortsett å spis det da vel! Det eneste du kan gjøre annerledes er å lage sunnere varianter. Tacoskjellene og lefsene kan byttes ut med fullkorntortillas ( eller slik som jeg gjør innimellom: Bruker kun karbonadedeig, krydderet og massevis av grønnsaker og salat.)  Kjøttdeigen byttes ut med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig. Osten byttes ut med lettost og spis gjerne mer enn dobbelt så mye av grønnsakene som du vanligvis bruker å gjøre. Liker du å ha et par glass brus til maten kan du gjerne drikke litt sukkerfri brus. Pizzaen kan du også enkelt gjøre sunnere ved å bruke karbonadedeig istedetfor kjøttdeig, lettost istedetfor vanlig ost, grovere pizzabunn og massevis av grønnsaker på. Du kan også gjerne bruke biffstrimler på pizzaen og du ender til slutt opp med en stor kilde til gode proteiner.

1017542-7-1405453978398

5. Unngå usunn nattmat, junkfood og overdreven inntak av mat og drikke kun fordi du er på restaurant.

Liker du å spise ute i helgene er det ingen problem, bare ha i bakhodet det kjedelig ordet jeg hele tiden bruker: Begrensning. Er du på restaurant og brødet settes frem mens du venter på den sunne salaten du har vært så flink å bestille: Styr unna brødet eller hold deg til en liten bit. Skal du ha nattmat se etter sunnere varianter eller bestem deg for å holde deg til du er hjemme og kan lage noe sunt og mettende selv. Vil du ta deg en tur på burgersjappa gjør for all del det, men ha i bakhodet hvordan du lever ellers i helgen og hva annet du spiser. Alt handler om å være litt lur, planlegge og ta kontroll.

6. Elsker du potetgull med dip til filmkvelden? Bytt ut potetgullet med grønnsaker og lag en sunnere dip selv. Det er minst like godt og du sparer en god del kalorier på det. Slik kan du gjøre med en hel haug av slikkerier og usunn snacks. Finn sunnere alternativer med mindre kalorier.

Les også:  Bli kvitt søtsuget for godt med disse tipsene!

wa2wok12

God helg! Nyt kos dere og har du et mål om å få til en livsstilsendring, komme i sommerform eller gå ned et par kg: Tenk begrensninger og ikke nødvendigvis totalkutt. Det må være lov å kose seg litt, men det handler om å ta smartere valg. Tenk på at slik du forsøker å leve under livsstilsendringen din nå, er slik du skal klare å leve resten av livet. For de fleste av oss er ikke det å unngå alt det man vet ikke nødvendigvis er det sunneste totalt, men å finne middelveier som fungerer for oss selv.

LIK innlegget om dere vil ha flere slike tips fremover og følg med på wawoblogg for å få med deg enda mer!

8 Comments

 1. Dette var et kjempe innlegg.. gjerne skriv flere slike. eneste jeg savner er mer beskrivelse kanskje et par eksempler på hvert punkt.
  Jeg sliter med er at jeg vil spise sunt, men HVA er sunt. og velge lettere/magrere går greit men når alt skal kombineres blir det vanskelig. hva med ukens middagsrett eller noe?

  1. Takk for det, så hyggelig å høre:) Jeg lurer litt på hvilke eksempler du er ute etter som jeg ikke allerede har skrevet i helse&kosthold kategorien? Er det kanskje mer innen selve maten du ser etter flere eksempler og på nøyaktig hva som er magrere og sunnere? Jeg har blant annet skrevet en oversikt over alle matvarer jeg spiste når jeg gikk ned i vekt i helse&kosthold kategorien samt en oversikt over typiske matvarer som befinner seg i handlekurven min av det jeg spiser og bruker i matlaging. Flere oppskrifter kan jeg absolutt få til og har planer om det. Til nå har jeg lagt ut noen oppskrifter og forslag innen frokost, middag snacks men skal skrive mer om det:D

 2. Det er med dette jeg sprekker hele tiden! Jeg klarer ikke å la godteriet eller noe annet godt ligge i fred, jeg må spise og det er derfor jeg ikke klarer å gå ned i vekt og få et sunnere kosthold. Jeg finner ikke motivasjon noe annet sted enn på bloggen din! 🙂 Kjempe fine innlegg du legger ut om dette temaet 🙂

  1. Åh, ja jeg forstår at det er vanskelig. Har du tenkt på å forsøke å ikke ha det liggende i huset overhodet?:) Takk så mye kjære deg <3

 3. Er i slike tilfeller som dette at jeg er glad for at jeg ikke lar meg friste. Har omtrent tre fulle påskeegg liggende hjemme og har ikke rørt noe av det fordi det rett og slett ikke har vært fristende å spise det …

  1. Så fantastisk å høre, vær stolt!:) Har også en hel haug av godterier og ting liggende, men rører det ikke og har lært meg over tid å ikke la det friste i det daglige:)

 4. Hei. Mener ikke å mase så mye, men jeg sendte deg en mail i går som jeg håper å få svar på så raskt som mulig 🙂 Takk på forhånd.

 5. Tusen takk for at du leser!!:D <3

Write a comment

Your email address will not be published.