23 kg ned i vekt hjemme i egen stue / Svar på spørsmål fra dere!

Del 2 / ( Les Del 1 HER )

collagewa2wojeanetteeeeeeeeeeeeeee

11. Jeg har gått fra 112 kg til 89 og er super stolt. Men jeg er ganske stuck her! Vil ned i lårene og få vekk den lille hengemagen jeg har fått og sånn. Har du noen tips til en med travel hverdag og kronisk smertesykdom? Er ofte sliten pga mye ledd og muskel smerter, og jeg spiser ikke så veldig ofte. Har ikke matlyst når jeg har så vondt. Derfor veldig lite motivasjon:-)


Svar: Først av alt: Gratulerer så utrolig mye, du er utrolig flink og har all grunn til å være stolt av deg selv! Jeg kan meget godt forstå at det vanskeliggjør ting når du har kronisk smertesykdom, travel hverdag og mister matlysten som følge av alt dette. Her er det nok enda en gang slik at man må justere det best mulig etter egen evne og etter eget liv og de forutsetningene man har. Det handler om å lytte til kroppen, lære deg selv og kroppen din å kjenne og samtidig klare å presse deg når du først har muligheten til det. Kanskje du må gjøre noen endringer i hverdagen for å få mer plass og tid til treningen? Kanskje det er noe du kan “bytte” ut med treningstid? Det kan hende du må ha flere hviledager enn et friskt menneske, men det hindrer likevel ikke potensiell fremgang. Husk å sammenligne deg selv med deg selv og vær 100% ærlig med deg selv når du ser over hva du kan gjøre for å få de resultatene du ønsker.

Når det gjelder maten tror jeg du rett å slett må forsøke å få i deg den maten du klarer, og sørge for at den maten du får i deg ihvertfall er sunn, god mat som gir resultater. Jeg mener kostholdet har minst 70-80% å si, og resten er treningen. Får du kostholdet skikkelig på stell er du kommet langt. Få i deg nok proteiner ( ca 1.5 gram minimum pr kg kroppsvekt noe som vil si at du bør få i deg ca 133 gram proteiner om dagen med din vekt på 89 kg), spis masse grønnsaker og kutt litt ned på karbohydrater. Kanskje det er andre usunne ting du får i deg som du vet du kan endre på? Hva med fruktdrikker, søte kaffedrikker, helgekos etc? Sett deg gjerne ned over en uke eller to og noter alt du gjør av trening og aktivitet samt absolutt alt du spiser og drikker. Etter disse ukene kan du se over hvor du kan gjøre justeringer og da er jeg sikker på at du får flere ” Aha!” opplevelser på hvor du kan endre litt og litt for å få bort magen og minske lårene. Forsøk også å få til en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening.
Helt til slutt: Aldri glem å være stolt og takknemlig over hvor langt du har kommet, ikke glem å også nyte livet, ikke stress med tiden og fortsett, fortsett og fortsett.

wa2wog14 kopi

12. Har du tips til de som ikke har så mye tid i hverdagen til å trene pga. skole og lekser og evt. jobb?


Svar: Her blir det rett å slett snakk om å prioritere og kanskje gjøre noen endringer i ditt liv for å få tiden til treningen. Du trenger ikke nødvendigvis mer enn 3 treningsøkter i uken for å få fremgang og bruker du tiden du tilbringer på trening effektivt trenger ikke øktene være særlig lange heller. Innimellom varer mine styrkeøkter på rett under en time, og det holder for meg. Kondisjonsøktene mine varierer alt i fra 15 min til en time. Kanskje du finner litt tid i helgene, foreksempel lørdag og søndags morgen og foreksempel en ukedag hvor du har litt mer ledig tid?

wa2wosommer11

13. Hvor lang tid brukte du på å miste de 23 kg? 🙂
Svar: Jeg brukte litt over 1 år.

14. Hva gjør man om man liker å spise potetgull og seigmenn men dama har godteristopp og heller vil jeg skal trene?
Svar: Haha, ja da må du nesten bare gjøre det du liker og ikke hva kjæresten din gjør. Om du selv vil ha endringer er det nok bare å legge port potetgullet og seigmennene til fordel for sunn mat og trening;)

1017542-7-1410633662021.jpg

15. Hvordan er kostholdet ditt? Jeg har hørt at om en skal trene mye er en nødt til å spise mye i løpet av dagen. Men jeg er redd for å spise for mye, har du tips?
Svar: For det første: Ikke vær redd for å spise nok mat. Du trenger mat for å forbrenne fett, du trenger mat for å bygge muskler som igjen forbrenner fett og du trenger mat for å ha nok energi til treningen, men du legger ikke på deg av å spise nok mat i utgangspunktet fordi alt uansett handler om antall kalorier inn VS antall kalorier ut. Når det gjelder hvor du får kaloriene dine fra vil jo det selvfølgelig også virke inn på hvordan kroppen blir seendes ut og hvordan helsen og humøret ditt blir. Spis deg passe mett, få i deg nok proteiner, masse grønnsaker og kutt ned på godterier, usunne, raske karbohydrater og annet du vet ikke er godt for deg.
16. Jeg vet det er vanskelig å komme med et generelt svar på dette spørsmålet da det er veldig personavhengig, men ca. hvor mye var det vanlig for deg å gå ned i vekt/cm i uka/måneden? Hva vil du tro er for mye, evt. “for lite” om man ønsker en sunn og jevn vektnedgang? Var det noen uker/måneder du gikk ned mer eller mindre like mye, og om det så økte eller minsket med tiden? Selv om det ikke blir noe fasit for meg hadde det vært greit med noe å forholde seg til for å holde motivasjonen gående 🙂

collagewa2wo3


Svar: Jeg holdt ikke kontroll på dette overhodet, noe jeg også tror er grunnen til at jeg til slutt klarte det. Da jeg en dag sto på vekten og så at jeg hadde gått ned hele 23 kg ( selvfølgelig veide jeg meg før dette også, men det var ikke så ofte) og en hel haug av cm inn over hele kroppen kunne jeg ikke tro mine egne øyne. Jeg husker for det meste bare “milepælene” som for meg var 15-16 kg ned og 23 kg ned. Jeg tror ikke du skal henge deg for mye opp i dette  og i disse detaljene da du må huske på at om du gjør som meg, trener en del styrke og spiser massevis av proteiner vil man ikke nødvendigvis kunne se like mange tall ned på vekten, men man vil kunne minske mye inn i cm fordi musklene gjør deg slankere, men veier mer enn fett. For å lykkes tror jeg du bør jobbe med å  legge fokuset ditt annerledes og heller bestemme deg for å ta før og underveis bilder foreksempel 1 gang i måneden hvor du da også veier og måler deg. Slik kan du hele tiden følge med på egen fremgang og ikke bli blind for egen fremgang. Tenk langsiktig, fokuser på målet og bruk tiden godt så vil resultatene komme.

wa2wok9

17. Kan du legge ut en kosthold plan og trenings plan?
Svar: Det kan jeg absolutt gjøre. Kostholdsplanen har jeg allerede skrevet, som skal publiseres her om ikke lenge. Treningsplanen min kommer også sånn litt og litt hvor jeg i tillegg planlegger å vise øvelser jeg har brukt hjemme. Når jeg starter på treningssenteret vil nok øvelsene endre seg litt, men da kan jeg også vise dette til dere på bloggen samtidig som jeg selv lærer mer. Hvis du vil se litt av matvarene jeg spiser kan du ta en titt HER og hvis du vil se litt hvordan treningen foregår kan du ta en titt HER.

1017542-10-1396476098340

18. Jeg holder på og slanke meg, jeg spiser hver 4 time, å går turer hverdag, LANGE turer, men det går uendelig sakte. Har du noen tips?
Svar: Dette spørsmålet er veldig generelt og derfor litt vanskelig for meg å skulle gi konkrete tips på. Jeg ville gjerne ha visst nøyaktig hva du spiser i løpet av en periode på foreksempel en uke og også hva du inntar av drikke for å kunne gi deg et godt nok svar. Jeg tror at kostholdet har 70-80% å si og treningen resten så det kan være lurt å få skikkelig stell på kostholdet, for så å eventuelt øke treningen. Hvor sakte eller raskt det går kommer selvfølgelig også an på andre ting som generelt aktivitetsnivå ellers i hverdagen, høyde og vekt, intensitet på trening/tur etc og om du gjør noen annen form for trening enn gåturene. Husk at om du spiser mer enn du forbrenner går du opp i vekt, spiser du like mye som du forbrenner holder du deg på samme vekt og spiser du litt mindre enn du forbrenner går du ned i vekt. Kanskje du kan forsøke å finne ut ca hvor mye du får i deg av kalorier på en dag og hvor mye du forbrenner, som igjen kan gi deg en pekepinn på hva du kan justere på for å få resultater på vekten. Jeg vil også anbefale deg å måle deg med målebånd for å følge med på fremgangen,  og ikke kun se på vekten.

19. Hva gjorde du får og blid så tynn og pen?
Svar: Tusen takk for komplimentet:) Jeg byttet ut junkfood, godterier og festing med sunn mat, trening og aktivitet.
20. Tips til vektnedgang? Og hvor lang tid brukte du på vektnedgangen?

1017542-7-1413225602199.jpg


Skal selv fra 110.5kg til 53 og var godkjent for operasjon men ble avbrutt i siste liten grunnet alvorlig kronisk sykdom.
Svar:
Det er svært leit å høre at operasjonen din ble avbrutt grunnet alvorlig kronisk sykdom. Jeg håper det går bedre med deg nå og at det ordner seg slik du ønsker og har behov for. Jeg brukte litt over 1 år på å gå ned 23 kg, og mine beste generelle tips er følgende:
Tren minst 3 ganger i uken og gjerne en kombinasjon av styrketrening og kondisjonstrening, spis masse grønnsaker, bær, rent kjøtt, egg etc og få karbohydrater mest mulig fra grønnsaker men også litt fra matvarer som havregryn, fullkornris, fullkornpasta og andre tregere karbohydrater mens du kutter bort de raske fra loff, kaker etc. Drikk nok vann, få nok søvn og hvile og aldri gi opp. Kutt gjerne helt ut eller kraftig ned på godterier og sukkerholdige drikker.

wa2wotreningferdig2

LIK innlegget om du vil ha enda flere slike poster og still gjerne spørsmål om det er noe annet du lurer på så skal jeg svare så godt jeg bare klarer. Del 3 kommer ganske snart så det er bare å følge med på wawoblogg for å få det med deg i tillegg til matplan, treningsplan, treningsøvelser og mye mer!

18 Comments

 1. Hei!:) Jeg har et spørsmål. Jeg har veldig lyst til å endre kostholdet mitt, men jeg synes der er så vanskelig. Jeg bor på hybel og har ikke så mye penger, og synes det er kjempe vanskelig å handle sunt og billig. Så har du noen tips?

  1. Hei du:) Det har jeg! Har du sett på innlegget mitt med handlekurven? Der er det massevis av sunne matvarer, som ikke er dyre i det hele tatt: http://www.wa2wo.com/2015/03/2… . Store pakker med frossen kyllingfilet, frossen fisk, frosne grønnsaker og bær, havregryn, store sekker med brun ris etc etc er ikke dyre matvarer og veldig sunne:)

   1. Tusen takk!

   2. Bare hyggelig og bare spør om du lurer på noe annet eller noe mer:D God helg:D <3

 2. Jeg hører folk fortelle meg at sjokolade, is og kaker er kaloribomber og at dette er noe man ikke burde innta på hverdagene, men er det virkelig såå ille med en snickers om dagen? Klarer ikke endre synet på godteri og slutte å spise mye av det, for jeg ser for meg at en liten sjokolade tar så lite plass i magesekken i forhold til f.eks 2-3 epler, så hvorfor kutte det ut? Hjelp meg å forstå hvorfor godteri er så ille og at folk sier man legger på seg av det. Vil gjerne spise sunnere og gå ned i vekt, men må jeg kutte ut hverdagskosen?

  1. Hvis du må ha godteri hver dag, har du et lite problem.

   1. Caroline

    Ja, jeg har vell det..

   2. Jeg vil anbefale deg å kutte ned, slik som jeg nevnte i det første svaret til deg lenger oppe, og holde deg til 1 dag i uken. Er det for ille i starten kan du foreksempel dyppe jordbær i mørk smeltet sjokolade og lignende. Husk at kroppen blir svært avhengig av sukker og hadde jeg vært deg ville jeg jobbet for å bli kvitt den avhengigheten. Da tror jeg også du vil føle deg bedre og lettere kunne gå ned i vekt:)

   3. Sukker er ekstremt vanedannende og man blir avhengig av sukker både fysisk og psykisk, så det kan absolutt være en fordel å kutte ned ja:)

  2. En liten snickers tar lite plass, men har mye kcal i forhold til vekt. Den metter lite, og selv en liten snickers kan erstattes med et sunt, middels strl. måltid eller to mindre. For eksempel, om denne sjokoladen er på ca. 300 kcal og du ellers spiser bra, men verken går opp eller ned i vekt. Da kan det å unngå sjokoladen faktisk føre til en jevn vektnedgang.

   1. Godt svart og helt sant:)

   2. Caroline

    Tusen takk for et godt svar, Nina! 🙂

  3. Hei du. Sjokolade, is og kaker er kaloribomber og er ikke noe jeg vil anbefale å spise i hverdagene nei. Det som er greia med godteri som du nevner her er at det som du selv skriver er “kaloribomber”, altså vil du ved å innta en eller to sjokolade om dagen fort komme opp i ganske mange kalorier, noe som igjen gjør at det er “mindre” plass på kalorifronten til sunn og god mat som gir deg resultatene du ønsker. Om du spiser 1000 kcal med godteri om dagen ( Og det er ikke nødvendigvis så mye godteri. Hvis du først begynner å regne ut hvor mye kcal det er i godteri, vil du kanskje få litt sjokk) så har du kun foreksempel 1000 kcal igjen til mat og det er ikke nok. Overstiger du da dette med å spise nok mat fordi du naturligvis trenger en del skikkelig mat ender det opp med at du går i kalorioverskudd og kan legge på deg. Er du et menneske som er ekstremt aktivt både i hverdagen og som trener foreksempel daglig, så tåler man gjerne litt flere kalorier også foreksempel og da trenger ikke en liten sjokolade om dagen gjøre noe som helst. Det handler om kalorier inn VS kalorier ut og godteri inneholder ofte enorme mengder kalorier. Kanskje du kan finne noe godteri som inneholder litt mindre kalorier, eller forsøke å begrense deg til en til to dager i uken til å starte med? Du kan kose deg med foreksempel jordbær dyppet i sjokolade som en erstatning i starten? Jeg har også skrevet flere innlegg om tips mot søtsug og erstatning for godter i under “helse&kosthold” kategorien her på bloggen. Kanskje noen av de tipsene kan hjelpe deg?:)

   1. Caroline

    Tusen takk for et langt og utfyllende svar! Skal prøve å finne godteri med mindre kalorier og holde meg til noen få dager i uka som du foreslo 😀 Setter stor pris på alt av svar jeg fikk av deg!

   2. Bare hyggelig vet du:) Masse lykke til og bare spør igjen om du lurer på noe:D <3 God helg:D

 3. Heia og takk for alle tips. Jeg lurer på om du holdt deg kavkarbo den tiden du gikk mye ned i vekt eller om du spiste normal kost bare sunnere? Har prøvd lavkarbo, men blir fort lei av mye egg og lite frukt i kostholdet. :p
  Tusen takk for svar♡

  1. Hei du. Bare hyggelig:) Jeg holdt meg ikke på lavkarbo under vektnedgangen på 23 kg, men har i ettertid kuttet litt mer ned på karbohydratene fordi jeg nå har kommet til et punkt hvor for å få resultater må jeg gjøre enda flere endringer. Jeg spiste dog ikke ubegrenset med karbohydrater under vektnedgangen og forsøkte hovedsakelig å få i meg mest mulig proteiner, sunt fett og karbohydrater fra grønnsaker og bær + litt fullkornris, fullkornpasta, grove knekkebrød, havregryn og lignende. Jeg kan se den, har du forsøkt å bytte ut noe av frukten med bær? Det kan kanskje hjelpe. Det er naturligvis viktig at det kostholdet man velger er noe man kan se for seg å leve med resten av livet så om du ikke trives på lavkarbo er det ikke sikkert dette er det rette for deg, selvom det kan være det rette for noen andre. Vi er alle forskjellige og jeg har tro på at for å få det til må man finne sin egen middelvei, som man lærer underveis med å prøve, teste, feile litt og prøve igjen.

Write a comment

Your email address will not be published.