Derfor går du ikke ned i vekt! // Ned 17 kg til nå, svar på spørsmål fra dere!

Jeg har over mange mange år forsøkt å gå ned i vekt på utallige forskjellige måter ( På tross av at jeg aldri har vært farlig overvektig så har jeg hatt en del kg for mye i løpet av årene og jeg har hatt et stort ønske og behov for å bli kvitt dem da jeg ikke trivdes i egen kropp, trøstespiste , mislikte meg selv på alle måter. Dette har jeg skrevet et ærlig og åpent innlegg om tidligere HER). Jeg har prøvd pulverdietter, jeg har prøvd South beach dietten ( Ja, det er en diett som heter det, bare tull etter min mening), jeg har prøvd en hel haug med andre dietter, jeg har prøvd å telle kalorier slavisk, jeg har prøvd å spise så lite mat som mulig, jeg har prøvd på utallige måter å komme meg i form men aldri fått det skikkelig til før en dag i fjor da jeg fant ut at oppskriften er temmelig enkel ( ihvertfall til å starte med og i teorien):  Det er KUN hardt arbeid som gjelder og ferdig med det. Men hva innebærer egentlig hardt arbeid og hva kan være grunnen til at vekten din står stille og ingen endringer skjer? Jeg har laget en oversikt over flere av grunnene for mulig stagnasjon, ingen fremgang og dårlig med resultater siden dere har spurt meg om en hel del forskjellig gjennom disse månedene.
Bilde av meg sommeren 2012 og nå 2014

Til sammen har jeg gått ned 17 kg til nå og mange mange cm inn, noe som har gjort at jeg har fått mange hundrevis av spørsmål fra dere på hvordan gjøre dette. For en periode rikket ikke tallet på vekten seg, men da jeg målte meg hadde jeg gått inn ytterligere 5cm i livet noe som er svært positivt. Husk at du aldri kun må se på vekten da du bør sørge for å få i deg en høy andel proteiner under din vektnedgang slik at du slipper å miste unødvendig med muskelmasse. Noen tror at det kun er tallet på vekten de skal følge men vær forsiktig så du ikke mister muskler på veien ned i vekt da dette resulterer i lavere forbrenning, slapphet og at du ikke kan forme kroppen din. Dette er et meget viktig punkt og noe jeg mener alle bør ta seg tiden til å sette seg inn i.   Hvorfor går du ikke ned i vekt?
♦ Du spiser for lite
Dette kan være en medvirkende faktor til hvorfor du stagnerer. Spesielt er vi jenter ofte ganske opptatt av å telle kalorier, noe jeg i utgangspunktet synes er genialt å bruke til å få en pekepinn på hvor man ligger og bør ligge. Men hvis du derimot spiser altfor lite kan det være du både mister muskelmasse siden kroppen meget gjerne tar av musklene dine hvis den får i seg for lite mat i tillegg til at fettforbrenningen kan gå ned. Du kan også regne med å miste en god del energi og med altfor lite energi innabords er det vanskelig å opprettholde treningen og høy aktivitet i lang tid, ergo du kommer inn i en svært ond sirkel som kan være vanskelig å komme ut av og som potensielt kan være farlig. Jeg hadde en liten periode jeg hadde stagnering og det eneste jeg gjorde var å spise litt mer kalorier og jeg så resultater igjen. Ikke vær redd for kalorier og sunn, god mat men ikke hiv innpå med mat helt ubegrenset heller. Du kan gjerne beregne sånn ca hvor mange kalorier du trenger utifra en kalorikalkulator og da synes jeg et tidligere innlegg hos slankerinna.blogg.no er en svært enkel måte å beregne på. Dere finner hennes innlegg HER ♦ Du spiser usunn mat som ikke gir deg nok energi og derfor orker du ikke treningen
For å kunne være aktiv og trene trenger du riktig og sunn mat som gir deg masse energi, i tillegg trenger du å spise nok mat. Selvom det i utgangspunktet handler om kalorier inn, kalorier ut og selvom en kalori er en kalori vil det likevel være forskjeller. Jeg kan velge å få i meg dagsbehovet mitt gjennom en meny på Mc donalds, en muffin, et par skåler smågodt og noen knekkebrød eller jeg kan få i meg dagsbehovet mitt gjennom masse masse grønnsaker som nesten ikke inneholder kalorier, rent sunt kjøtt, egg, nøtter, havregryn, frukt etc. Forskjellen på hvordan kroppen reagerer kan være enorm og dette vil du merke ganske raskt selv. I tillegg kan du ofte spise så mye mer av den sunne maten enn den usunne nettopp pga kaloriinnhold. Les bakpå varedeklarasjonen hvor du ser hvor mange kcal varen inneholder pr 100g samt hvor mye som er proteiner, fett og karbohydrater. På denne måten kan du enkelt regne ut hvor mye kalorier du får i deg i løpet av en dag samt antall gram proteiner foreksempel. ♦ Du trener ikke nok 
På tross av at det sies kostholdet utgjør ca 80% så har treningen såklart en effekt den å. For å forbrenne kalorier må du være aktiv gjennom gåturer, joggeturer, vektløfting og alt annet som holder kroppen i form. Kombiner gjerne styrketrening og kondisjonstrening. Styrketrening er viktig for å forbrenne fett 24timer i døgnet da muskler forbrenner fett og kondisjonstrening kan også være svært gunstig for fettforbrenning og generelt for helsen. Jeg liker å variere her og gjør som regel det jeg har lyst til den dagen. I tillegg liker jeg å ta en liten kondisjonsøkt på tom mage før frokost. ♦ Du spiser for mye Hvis du spiser mer kalorier enn du forbrenner sier det seg selv at vekten ikke vil gå nedover og da legger du gjerne på deg. Spiser du nøyaktig det du forbrenner stagnerer du bare på stedet hvil. Derfor er det kjekt å vite sånn ca hvor mye kalorier du bør få i deg uten å henge deg helt opp i det. Jeg kan anbefale en kaloriapp på mobilen eller foreksempel å veie maten, ihvertfall i starten. Dette høres kanskje ut som mye bry og som noe som ikke er sunt men så lenge man ikke lar det gå til hodet er det en genial måte å lære seg slikt på. Til slutt kan du mye nesten helt utenat og det meste går av seg selv. Det handler ikke om å telle kalorier slavisk men å ikke bikke over med 500 kalorier ekstra om dagen i forhold til det man forbrenner. Verktøyet med kalorier inn og kalorier ut kan også lett brukes til å gå opp i vekt på en sunn måte med masse sunn, god og proteinrik mat. ♦ Du veier deg kun med å se på tallet på vekten, men ikke med målebånd eller med klær
Dette nevnte jeg såvidt i starten av innlegget men dette punktet er så utrolig viktig, spesielt etterhvert. Om du stagnerer på vekten en liten periode ville jeg ikke hengt meg så mye opp i det men heller tatt frem målebåndet og se om det har skjedd noe der. Registrer gjerne vekt, kroppsmål og foreksempel ta bilder privat når du starter, samt faste perioder fremover slik at du ikke blir blind for egen fremgang. Muskler veier mer enn fett og dette er noe mange glemmer når de begynner å øke på med protein, matinntak og mer styrketrening. Du vil sikkert ikke ende opp helt slapp men være fast, stram og flott? Da må du se på flere faktorer enn kun vekten. ♦ Du stapper deg til måltider eller du spiser deg ikke i nærheten av mett Dette kan ødelegge for deg i form av at du “mister kontroll”. Det smarteste etter min mening er å spise seg passe mett, følge litt med på kaloriene, ikke sulte seg og trene masse. Hvis jeg spiser altfor lite til et måltid mister jeg energi, blir hissig, gjør det dårligere på trening og blir så innmari fort sulten igjen. Jeg er også svært nøye på å ha med meg snacks og mellommåltider i vesken som nøtter, frukt og annet slik at jeg ikke ønsker å kjøpe sjokoladen som ligger i kassen hos Meny.
♦ Du spiser for lite proteiner, noe som gjør at kroppen din kun forandrer seg med at du blir en mindre versjon av deg selv, men foreksempel ikke får flatere mage.

Atter en gang maser jeg om proteiner, men det har sine grunner. Trener du styrketrening og får i deg nok proteiner ( Dette er avhengig av hvor mye du trener, alder, høyde, vekt og mange flere faktorer men jeg mener du bør få i deg alt fra 1,2 til 2g protein eller mer pr kg kroppsvekt. Her må du som nevnt tidligere bare prøve deg frem. Selv spiser jeg 2gram proteiner pr kg kroppsvekt per dags dato og da jeg startet med kostholdsendringer spiste jeg ca 1,2g pr kg kroppsvekt) kan du forme kroppen din, istedetfor kun å bli en mindre versjon at nøyaktig slik du ser ut nå. Bruk gjerne proteinpulver som tilskudd når du er kommet godt i gang, dette kan hjelpe mye. Jeg har skrevet litt om det HER ♦ Du er livredd for all fett, kjøtt, oljer, smør og spiser kun lettvarianter, riskaker, sukkerfrie varianter og knekkebrød Her er det såklart også mange meninger, uenigheter og diskusjoner men jeg mener ihvertfall at det å være så innmari redd for fett bare er tull. Selv spiser jeg en del oljer, rødt rent kjøtt, nøtter og annet sunt fett. Det er ikke alltid slik at lettvariantene nødvendigvis er de sunneste så her gjelder det å sette seg inn i kosthold, ernæring og å lese varedeklarasjonene. Les innholdet og ikke bare kaloriene og lær hva kroppen din reagerer positivt på og ikke. ♦ Du sover ikke og hviler ikke nok
Her må du huske på å la kroppen din også få hvilen den trenger til å restituere seg. Alle mennesker er forskjellige på dette punktet men hvile er svært viktig da du ikke vil møte veggen veldig snart. Få en god natts søvn hver eneste natt og hvil når du kjenner at kroppen din virkelig trenger det, bare ikke la det bli en unnskyldning hvor du “innbiller” deg at du ikke bør trene fordi du er sliten. Husk at trening også hjelper på når man er sliten men her må man rett å slett kjenne ærlig etter på sin egen kropp. Er du sliten som at du oppriktig trenger en dags fri, eller vil trening bare gi deg tilbake energien? Prøv deg litt frem og vær ærlig med deg selv.
♦ Du presser deg aldri når du først er på trening og tar deg alltid en rolig treningsøkt uten for mye svette, tyngre løft eller høy puls
Etterhvert som du kommer i gang med treningen vil du bli bedre, sterkere og få bedre kondisjon. Dette betyr ikke at treningen skal bli så ekstremt mye lettere, det betyr bare at når du kjenner på dette er det på tide å presse seg litt mer og enda litt mer neste gang. Treningen trenger ikke alltid å være “ukomfortabel” men om du alltid holder deg innenfor komfortsonen din vil du ikke presse kroppen din og deg selv til å bli bedre. Her finnes det tonnevis av måter å gjøre det på og når det gjelder styrketrening kan du enkelt velge mellom to ting: 1. Øk antall kg eller 2. Øk antall repetisjoner. Ikke hold på den standardplanen din som er satt opp i evigheter og evigheter til du til slutt nesten ikke blir andpusten engang. Du kan også gjøre klokt i å loggføre treningene dine for å se hvordan fremgangen din er og noen dager klarer du gjerne mer enn andre. Bruk disse dagene til å presse deg ekstra. Husk at jo lengre du kommer, jo mer må du også gjerne presse deg for å få resultater. ♦ Du har svært mye vann i kroppen, og tror derfor du plutselig har blitt “tjukk og slapp” igjen.
Ohoi, jeg klarer faktisk å bli irritert bare av å lese dette punktet siden jeg selv er en slik artig vannballong til tider. Dette med vann i kroppen er en innviklet greie men poenget er at de første kiloene man mister gjerne er en del vann og at vi mennesker ofte opplever å se ti ganger større ut ( en liten overdrivelse men det er ofte slik man føler det selv) kun pga vann til tider og spesielt om sommeren når det er varmt ( Det skjer ihvertfall med meg). Ikke stress med det om du ser litt oppblåst og slapp ut en dag, da er det gjerne vann som har satt seg og dette vil naturlig gå bort igjen. Jeg ser lettest om jeg har mye vann i kroppen med å se på kragebena og kinnene mine. Har jeg masse vann i kroppen er ikke kragebena noe særlig fremtredende og bollekinnene blir enda mer bollete.
♦ Du prøver nye pulverdietter, sykehusdietten og andre raske løsninger om og om igjen før du atter en gang gir opp hele greia ( Og så forsøker igjen et halvt år senere)

Før og etter bildet jeg publiserte i innlegget HER

Denne tror jeg med hånden på hjertet mange føler seg truffet av, og det er ikke uten grunn. Ikke tro på raske løsninger, ikke tro på syke dietter men tro på deg selv, din kropp, sunn mat, bevegelse og din egen viljestyrke. Du har dette i deg men du må bare finne det frem og når du først har gjort det er det ingen vei tilbake. Du kan starte med å sette deg inn i hva som er sunn og næringsrik mat som kroppen din reagerer positivt på. Er det pulversuppen du har liggende i skapet fra forrige vår da du forsøkte å komme deg i bikiniform, eller er det en deilig middag bestående av kyllingfilet, masse grønnsaker og ris? Det finnes ingen snarveier, de funker ikke i lengden og kan i verste fall bare ødelegge for deg. ♦ Du skeier ut hver eneste helg, ( og det masse) siden det tross alt er helg
Selvfølgelig skal man kunne kose seg for hvis ikke man kan kose seg, er det gjerne ikke en livsstilsendring. Det man må huske på er at det går grenser og at det er stor forskjell på å ta seg en skål med is på fredagskvelden og det å starte fredagen med skolebolle til lunsj siden det tross alt er helg snart for deretter å spise to store porsjoner lasagne til middag siden det tross alt er fredags kveld, for så å ta fire glass vin med venninnene siden det er fredagskveld for deretter å starte lørdagen med pannekaker etterfulgt av kaffe og kaker hos svigers og en tur på byen, ja dere skjønner hva jeg vil frem til. Det handler om å begrense seg, finne en middelvei man kan leve med og her er det kun opp til deg selv og hvor mye du ønsker dette. Unn deg selv litt godt iblant, men ikke overdriv. Har du vanskelig for å stoppe så ikke la slike fristelser ligge i huset til daglig men kjøp det inn i små porsjoner når du først skal ha det og spis det du skal ha slik at det ikke blir liggende å friste deg i mange dager.
♦ Du glemmer helt å regne med kaloriene du får fra brus, juice, saft, andre drikker, oljer, smør og annet du ikke tenker på.
Det er mange “glemte” kalorier som ofte en person fra utsiden enkelt ser, mens man selv ser seg blind på eller glemmer helt bort. Den ekstra juicen du har ved siden av lunsjen inneholder kanskje 150kcal, de to glass brusene du har på kvelden blir fort 200kcal og det litt for tykke laget med smør på alle knekkebrødene dine blir også noen kalorier. Hva med utepilsen du har hele sommeren igjennom? Ikke glem disse kaloriene oppi det hele, men for all del, ikke bli fanatisk heller. ♦ Du er ikke tålmodig og håper på at dette skal skje over natten hvis ikke gir du opp
En varig vektnedgang/livsstilsendring skal IKKE skje over natten og du bør smøre deg med en god dose tålmodighet. Ikke ta sikte på å nå bikiniformen på 2 måneder eller å miste 20 kg på 2 måneder men sett deg små, realistiske delmål hvor du tenker langsiktig og fremover i tid. Du må gjerne prøve, feile, prøve, feile og prøve å feile atter en gang igjen før du kommer dit du vil og du vil hele tiden lære noe nytt underveis. Dette tar tid og det er også meningen siden du ønsker at dette skal vare, istedetfor å legge på deg alle kiloene du har mistet og alt du har jobbet for igjen etter noen måneder. Lytt til kroppen din, vær glad i deg selv, gi deg selv tid, ikke hakk på deg selv om du skeier ut en gang men ta deg selv i nakken igjen etterpå.  Dette er en langsiktig prosess hvor man går igjennom både fysiske og psykiske endringer, noe som kan være tøft og som krever tid.
♦ Du planlegger ikke og derfor “feiler” du gang på gang på gang. Planlegging er viktig og hvor mye samt hvordan du velger å planlegge er helt opp til deg selv, men noe planlegging må uansett gjøres og det vil du merke. Hvordan skal du holde ut hele jobbdagen uten den faste sjokoladen du bruker å ha til lunsjen? Hvordan skal du unngå å spise for mye kaker og usunt i bursdagen til venninnene dine som to stk har bursdag rett etter hverandre? Hvordan skal du unngå fristelser som vil dukke opp og hva bør du gjøre for å unngå dem? Alle disse spørsmålene kommer til å dukke opp og mange fristelser men her gjelder det å tenke samt planlegge før sukkercravingsen gjør det for deg. Jeg hadde foreksempel aldri klart å holde meg unna en del fristelser hadde det ikke vært for at jeg spiser den maten jeg gjør som gir meg jevn blodsukkerstigning, som holder meg passe mett 24 timer i døgnet og som derfor motvirker søtsuget. Du må også planlegge og finne tid til treningen. Ikke glem at Obama jogger hver eneste morgen, hvis han har tid så er jeg temmelig sikker på at du også har tid.
 ♦ Du hakker på deg selv hele tiden og sammenligner deg med alle andre
Sommeren 2012 og vår 2014
 Dette er så farlig og dette får du aldri mer lov til å gjøre ( Ja, dette bestemmer jeg). Du skal KUN sammenligne deg selv med deg selv og du skal ikke tenke negativt om deg selv i en slik prosess. Tenk på hvilket fantastisk menneske du er, hvor mange som er glad i deg og hvorfor du vil ta vare på deg selv og kroppen din, nemlig fordi du fortjener det. Du fortjener å være frisk, rask, fornøyd med deg selv og lykkelig i livet. Vi har kun ett liv og vi må leve med oss selv og kroppen vi har dette ene livet så vi kan like godt være glad i oss selv. Det er ingen som er bedre enn deg, du er best akkurat slik som du er og du skal gjøre dette for deg selv, ikke for noen andre. Når du har lyst å gi deg, når du svetter, gråter og kjenner at dette er for vanskelig kan du tenke på dette: ” Tiden kommer til å gå uansett. Om 1 år er du der du er i dag eller du er akkurat der du drømmer om å være. Det er kun opp til deg selv for tiden går uansett, og den vil fortsette å gå så du kan velge å bruke tiden slik du ønsker og fortjener, eller å kaste den bort helt til du selv ikke kjenner deg selv igjen”   Jeg håper virkelig dette innlegget sammen med de jeg har skrevet tidligere kan være til inspirasjon og hjelp for alle dere som har spurt meg så mange forskjellige spørsmål. Jeg skulle virkelig ha hjulpet dere alle sammen om jeg hadde mulighet og ikke minst fortalt dere hvor fantastiske dere er og hvorfor dere bør starte med å være glad i dere selv I DAG, aller helst i går. Dette er nøkkelen til å lykkes med akkurat det du ønsker, husk at du er mye mye sterkere enn du selv tror. Ha en helt fantastisk helg videre dere:*  

Posted in Uncategorized

2 Comments

  1. Hei! Syntes du har vært flink med vekt nedgangen din, men nå syntes jeg du begynner å bli veldig tynn! Som du skriver at du har gått ned 25 kg fra 82, og veier nå rundt 57, og er rundt 175(?) høy. Det er alt for lite!
    Det ser ikke pent ut hvis man blir for tynn.. Jeg har selv vært veldig overvektig, raste ned i vekt og og ble for tynn, og det var ikke bra for kroppen min, så jeg måtte opp flere kg igjen for at kroppen skulle ha det bra og normal menstrasjon osv.. Så håper du ikke tar det for langt nå! Du ser bedre ut med et par kg til på kroppen!

    1. Hei du:) Selv om jeg tror kommentaren og intensjonen din er tiltenkt hyggelig og støttende vil jeg bare si med all respekt – Jeg er langt i fra for tynn og trives helt enormt mye i den kroppen jeg har nå som er sunn, sterk og normalvektig. Jeg veide 82-83 kg, gikk ned 25kg til sammen ned til rundt 58kg og har nå lagt på meg noen kg muskler, noe jeg jobber videre med og følger derfor ikke vekten lenger.. Personlig har jeg aldri følt meg vakrere enn nå og jeg har nok av former, både rompe, lår, hofter og det hele samt begynner å få muskler i tillegg 🙂 Takk så mye for at du tenker på meg, jeg skjønner hva du mener når du nevner dette med å rase ned i vekt men jeg kan love deg at jeg ikke er der. Jeg er veldig frisk i kroppen og helsen og har tenkt å holde det slik:) Klem

Write a comment

Your email address will not be published.